1119 poze   52875 vizite

4-Criterii de achizitie iepuri

Sursa: Clubiepurigalati.sunphoto.ro
_____________________________
Criterii de achiziție a iepurilor de rasă pentru reproducție și concurs
.
1. STAREA DE SĂNĂTATE și ÎNTREȚINERE
________________________________________________________________________
- Starea de întreținere și sănătatea se pot observa destul de ușor, dacă blănița e strălucitoare, dacă iepurele e curat, dacă musculatura e bine dezvoltată, dacă are greutatea conformă cu vârsta . Dezvoltarea musculaturii se observă cu ochiul liber și prin atigere pe spate . Starea sănătății se verifică la achiziție, prin controlul nasului, urechilor, organelor genitale , pentru a observa eventualele nereguli minore sau majore .
Vârsta poate fi atestată pe baza certificatului de origine emis de o asociație și pe baza tatuajului care trebuie să fie conform cu certificatul de origine.
După achiziție, obligatoriu SE VOR IMPUNE MĂSURI DE BIOSECURITATE, iepurele respectiv va sta o perioadă de circa 3 săptămâni în CARANTINĂ, adică separat de incinta efectivului, pentru a nu propaga eventuale maladii în stare de latență .
În acest timp se va observa și se vor trata eventualele afecțiuni OBSERVATE.

2. CERTIFICAREA - este un criteriu important pentru iepurii de rasă .
______________________________________________________________________________
Faptul că primiți un certificat de origine înseamnă că iepurele respectiv este înregistrat într-un registru genealogic, că cineva vă poate confirma acest lucru, și că acel iepure este luat în evidența unei asociații de crescători, iar proprietarul este membru al unei asociații de crescători.
Acest lucru poate reprezenta o garanție pentru iepurele respectiv, în sensul că este de rasă pură și are vaccinările făcute.
Dacă iepurele este doar tatuat, și nu are actul de identitate, adică acel certificat de origine în care sunt trecute datele și avizele medicului veterinar, înseamnă că ceva nu e în regulă . Undeva e șubred ceva .
Este bine ca la achiziționarea sau la înstrăinarea unui iepure de rasă să cereți sau să dați acest certificat de origine, mai ales dacă iepurele respectiv este destinat reproducției !
Certificatele de origine - pentru iepuri fiind emise de asociații, cu personalitate juridică, având stampila rotundă pe ele și semnăturile, sunt acte cu valoare juridică - oficiale .

Certificatele de origine atestă în același timp:
_____________________________________________________________________
a. Identitatea iepurelui, prin tatuaj,
b. Proprietarul iepurelui (crescătoria unde s-a născut), și adresa lui.
c. Ascendența pe linie paternă și maternă, dacă se cunoaște ;
c. Expertiza sanitară - doar pentru vaccinare - cu parafa și semnătura doctorului veterinar
d. Performațele iepurelui și ale părinților - Participarea la expoziții atestată tot de responsabilul registrului genealogic și ștampila asociației sau clubului
e. Asociația emitentă - înscrisă în antet pe prima pagină - tot cu ștampila rotundă.

3. VACCINAREA
___________________________________________________
- vaccinarea iepurilor se face la o vârstă minimă de 6 săptămâni, cu condiția ca puii să fie bine alăptați, și să aibă o greutate bună pentru această vârstă , astfel va suporta bine vaccinul . Vaccinarea este urmată de revaccinare, după alte 3 săptămâni sau 1 lună de la primul rapel . Înscrierea vaccinării trebuie să fie însoțită pe certificatul de origine de parafa și semnătura medicului veterinar care a făcut vaccinul sau sub îndrumarea căruia s-au vaccinat iepurii .
- Așadar achiziția corectă a unui pui de iepure se poate face după vârsta de 2 luni și jumate minim, iar viza doctorului care a efectuat vaccinarea trebuie să fie pe certificat, altfel nu puteți fi siguri că e vaccinat, doar pe vorbe . Cei care afirmă că au vaccinat și dau iepuri de 6 săptămâni, sau de 2 luni nu înseamnă că nu au vaccinat corespunzător.
.
4. GENEALOGIA sau PEDIGREE -ul
________________________________________________________
Ascendența atestată la rubrica genealogie, unde sunt înscrise datele părinților și perfomanțele lor în CERTIFICATUL DE ORIGINE ...ștampilat de Asociația emitentă
- genealogia e foarte importantă - e un criteriu care face diferența la prețul animalului .
Genealogia poate arăta apartenența animalului la o anumită linie, care prezintă anumite caractere proieminente care au constituit baza selecției pentru realizarea acelei linii, fie ea de masculi, fie ea de femele . Dacă componeții anumitor linii, au obținut rezultate în compețiții atunci valoarea lor crește.
Rezultatele obținute de iepurii de concurs se pot găsi în cataloagele expozițiilor organizate de cluburi, sau a expozițiilor naționale. Aceste cataloage sunt expuse chiar on line pe internat.
Achiziția se poate face și pentru a combina două linii foarte bune, sau pentru a constitui un nucleu (matcă) cu componenți din linii diferite . Crescătorii de elită urmăresc anumite caractere proieminente din anumite linii .
Mulți crescători de elită fac achiziții din străinătate, din țări cu tradiție în creșterea iepurilor, și de la crescători care au obținut rezultate foarte bune. Achizițiile din străinătate pot varia între sume cuprinse între 50 - 200 de euro, depinde de rasă, vârstă, și performanțe .
.
5. CONFORMITATEA CU STANDARDUL RASEI
________________________________________________________________
- criteriu foarte important, acest lucru se observă și se analizează, fiecare știe ce urmărește să cumpere - standardul trebuie cunoscut mai ales de membrii asociațiilor de crescători.
Trebuie menționat că standardul este o descriere generală valabilă pentru o rasă - însă diversitatea animalelor este foarte mare, de obicei exemplarele declarate aparținând anumitor linii, deținute de crescători renumiți și foate experimentați, întrunesc cele mai multe criterii de concordanță cu standardul . Diversitatea mare de linii este normală și ea se datorează variabilității largi și incrucișărilor , fenomenului de heterozis.
.
6. PERFORMANȚE OBȚINUTE...în concursuri, expoziții..
_________________________________________________________________
- acest criteriu face diferența la preț, sau ar trebui să facă diferența la preț .
- dacă iepurele respectiv a participat în concursuri și a fost evaluat de către arbitri, atunci el are o calitate demonstrată care se reflectă în punctajul obținut, poate fi campion sau poate avea punctaj mare, ceea ce face diferența la preț , în funcție de clasificarea expoziției și de punctajul obținut ;
Punctajul obținut reflectă evaluarea privind conformitatea cu standardul, cu cât punctajul este mai mare și are calificative bune, foarte bune, remarcabile sau excepționale cu atât iepurele este mai valoros . Una este ca iepurele să fi obținut performanța într-o expoziție județeană sau locală, și alta este să obțină performanța într-o expoziție națională, sau europeană, unde au existat competitori valoroși sau unde au arbitrat arbitri internaționali.
Deja dacă părinții au trecut prin competiții și au fost evaluați, însemnă că acele animale sau puii lor sunt recunoscute a fi de rasă pură și cu perspective pentru performanță. Puii, de asemenea, vor avea încărcătura genetică a părinților, dar aceasta trebuie demonstrată prin certificatul de origine la rubricile respective.
.
7. TATUAJUL
______________________________
- Iepurii tatuați trebuie să fie însoțiți de certificatul de origine, emis de asociație . Ei se pot identifica oricând , pot participa la expoziții DOAR DACĂ AU ȘI CERTIFICATUL de ORIGINE EMIS DE ASOCIAȚIE CU ȘTAMPILA Clubului și a Responsabilului de Registru genealogic .
- fiind tatuați și cu certificat de origine însemnă un plus important în evaluare și identificare.


8. GREUTATEA și VÂRSTA
_______________________________
- Este un criteriu care are o importanță deosebită mai ales la pui și tineret, dar și la adulți - aprecierea se poate face cu atât mai bine dacă iepurele este tatuat, deci i se poate determina vârsta - iar după vârsta lui trebuie să aibă o anumită greutate corespunzătoare vârstei și rasei respective . În literatura de specialitate sunt date despre evoluția greutății cu vârsta la majoritatea raselor de iepuri.
Corelarea vârstei cu greutatea poate evidenția carențe de creștere sau de dezvoltare iar mai departe, existența unor boli cronice, mai puțin evidente care au repercusiuni asupra greutății și dezvoltării normale ale iepurelui.
.
9. PREȚUL
----------------
- Prețul este important, dar el se stabilește la urmă, el înglobează toate celelalte aspecte prezentate, dacă aspectele cum sunt sănătatea, vaccinurile, performanțele obținute, genealogia - sunt satisfăcute atunci și prețul va fi pe măsură .
Însemnă că vă orientați după o anumită calitate .
Dacă prețul va fi scăzut trebuie să vă puneți întrebarea : de ce iepurele este vândut așa de ieftin ?
Depinde de ceea ce vă doriți dumneavoastră să achiziționați ...iepuri de concurs și reproducție, sau iepuri pentru carne destinați sacrificarii.
Aceste criterii sunt doar pentru iepurii de concurs și reproducție.

10 . IEPURII bineînțeles SE POT FACE ȘI CADOU !
images (16)
images (16)

Comentarii album • 2
ClubIepuriGalati 6 februarie 2013  
Este foarte bine că mediatizați prin expunere aceste criterii, aceasta însemnă că reprezină pentru dvs. un reper.
Ele sunt orientative pentru membrii asociațiilor sau cluburilor crescătorilor de iepuri .
Dar pot fi luate în considerare și de alți crescători de iepuri, care nu sunt încă membri ai asociațiilor, acest lucru fiind la latitudinea fiecăruia.
Fiecare crescător urmărește scopul propriu, așa că aceste criterii nu se pot aplica în toate situațiile, de exemplu poate cineva vrea să achiziționeze iepuri comuni, rustici, care au o mai mare rezistență la condițiile de mediu. Sau în alte cazuri...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.