1119 poze   52875 vizite

M-Genetica in imagini

Pe langa cunostintele elementare privind hranirea,boli si tratamente ,comportamente sau rase ale iepurilor de casa ,e extrem de important sa stim cate ceva despre selectie,genetica si diferite scheme de incrucisare.
Si toate astea pentru cresterea corecta a animalelor noastre dragi...-in cazul de fata : IEPURII.
20781839_IAOREDRSJ
20781839_IAOREDRSJ
25290207_XKXHYOSEM
25290207_XKXHYOSEM
28390561_OPFJADVLA
28390561_OPFJADVLA
Sursa :Marcel Balan
Sursa :Marcel Balan
25290212_CNTFWCUSN
25290212_CNTFWCUSN
31175884_DSCFDSARY
31175884_DSCFDSARY
desc%u0103rcare
desc%u0103rcare
images (6)
images (6)
images (1)
images (1)
images (8)
images (8)
images (11)
images (11)
images (15)
images (15)

Comentarii album • 12
MarcelBalan 6 februarie 2013  
Pentru d-l Ghiorghiță Pascal, care este membrul Club Iepuri Galați, dar și pentru vizitatorii acestui album voi explicita schema pentru femele:

Schema pentru realizarea liniei de femele de reproducție :

Această schemă este oarecum diferită față de aceea pentru crearea liniilor de masculi, dar are anumite nuanțe asemănătoare.
Ea a fost schițată de mine, tocmai pentru a arata crescătorilor cum să procedeze pentru liniile de femele.

Se pornește de la o singură femelă - selectată pe baza criteriilor de selecție și ameliorare urmărite de crescător - fecunditate, prolificitate, dimensiuni și altele.
Aici alegerea este liberă, fiecare crescător urmărește anumite obiective, anumite caractere pe care dorește să le conserve la animalele sale.

Această femelă se împerechează pe rând cu 2 masculi - așadar este nevoie de un timp de aproximativ 4 luni pentru a obține 2 fătări de la aceeași iepuroaică cu 2 masculi diferiți .
Din generația F1 - prima generație de pui obținută de la ambii masculi se vor selecta un mascul și 3-4 femele, de la fiecare cuib .
Va fi un decalaj de 2 luni între ei - de aceea se va aștepta ca să se ajungă la maturitate deplină pentru reușita împerecherilor viitoare.
Un mascul de la prima fătare va acționa asupra femelelor de la a doua fătare și invers, un mascul de la a doua fătare va acționa asupra femelelor de la prima fătare .
În generația F2, se vor fi obținut femele dar și masculi cu caractere asemănătoare cu ale femelei inițiatoare a liniei . Acești pui vor concentra un bagaj genetic mai mare de 60 % asemănător cu al femelei inițiatoare.
Bineînțeles, nu toți descendenții se vor fi selecționat pentru reproducere, ci doar acei care îndeplinesc condițiile de dezvoltare remarcabilă, și care corespund caracterelor urmărite de crescător - tocmai acele caracteristici îndeplinite pentru selecția și ameliorarea rasei .
Pentru realizarea acestor linii, este nevoie de timp, spațiu dar și de disciplină și organizare a crescătorului, și mai ales răbdare!
Sunt calitățile de bază ale crescătorului care vrea să realizeze ceva durabil !
Realizarea schemei se consideră terminată, în momentul când s-a ajuns la capăt, adică la vârsta de adult a generației F2 - a tuturor descendenților, fiindcă selecția se face în trepte până la vârsta adultă .
Din generația F 2 vor fi selecționate femelele care îndeplinesc condițiile urmărite - de obicei cam 50 % din efectiv pot fi selecționate, mai departe pentru reproducere - acest procent poate varia în funcție de strictețea selecției.
Schema poate fi aplicată tuturor raselor de iepuri, desigur că timpul afectat realizării ei va fi mai mic sau mai mare în funcție de rasa la care se aplică.
Raportează
MarcelBalan 6 februarie 2013  
Schema pentru realizarea liniei de masculi de reproducție

este dintr-o carte ”Creșterea și valorificarea iepurilor de casă”, apărută prin 67, autori Ghelase și Măndiță .

În carte nu este explicitată, probabil a fost preluată de autori.
Am pus schema pentru cei interesați de creșterea pe bază de linii la iepuri. Schma se referă la un nucleu format din 3 reproducători, un mascul și 2 femele.
În crescătorie pot exista mai multe asemenea nuclee, depinde de crescător ce obiective și-a fixat.

Voi explica schema pe scurt:
este exemplul clasic al creării unei linii de mascul, Genitorii A, B , C trebuie să îndeplinească condiția de a nu fi rude de nici un grad, dar să aparțină aceleiași rase. Masculul A, selectat pe baza calităților sale ( conformație, robustețe, lungime, greutate,calități încadrate în standard etc) se împerechează cu 2 femele B ȘI C, de asemenea alese datorită conformității cu standardul rasei și prolificității sau altor calități specifice femelelor, dar care provin din linii diferite - nu sunt rude între ele sau cu masculul.
Se observă în generația F 1 ( prima generație de pui), că de la fiecare femelă s-a selecționat cîte un mascul și 3 femele,din totalul puilor din cuib, pe baza caracterelor urmărite de crescător.
Fiecare mascul ales acționează asupra femelelor opuse, de la cealaltă femelă, dar poate fi împerecheat și cu mama acestora.
Generația a doua de pui (F2) este obținută prin încrucișarea masculilor selectați de la fiecare femelă cu femelele opuse de la femela cealaltă.
Gradul de rudenie între acești iepuri care provin de la același mascul e frați vitregi, sau semifrați. Prin încrucișarea lor, care este o consangvinizare se obține generația F2 de pui .
Generația F2 nu este reprezentată în schemă, dar ea este generația de nepoți ai masculului A, în care se manifestă cu precădere calitățile masculului A conjugate și cu calitățile femelelor B și C.
În acestă generație apar indivizi care pot depăși calitativ inițiatorul liniei.
Din această generație prin selecție se aleg reproducătorii masculi care pot fi folosiți la crearea altor linii, pe baza criteriilor inițiale- ei vor fi inițiatorii altor linii pe baza aceleiași scheme, dar cu femele diferite .

Se pot pune multe întrebări privitor la această schemă...pentru a o înțelege...desigur...
Raportează
bundu 11 ianuarie 2013  
notiuni de cultura generala care merita vazute
Raportează
dejdej 11 ianuarie 2013  
Asa este !.,imi pare rau ca nu gasesc prea mult material explicit,in limba Romana.
Am creat acest album cu ideea sa-l imbunatatesc indeajuns de mult sa-l poata intelege cu usurinta TOTI crescatorii de iepuri,fie ei masteranzi sau simpli oameni ce doar iubesc aceasta indeletnicire, dar mi-e greu ,mai ales cand vrei sa spui ceva doar prin intermediul unor poze.
Un lucru trebue sa fie limpede pentru toata lumea :
Daca vrei sa obtii rezultate ,trebue sa-ti si placa sa te informezi!.
O seara buna!.
Raportează
Yrynel03 10 februarie 2013  
Dle Pascal sa va de-a Dumnezeu sanatate pentru crearea acestui album si la fel si dlui Marcel Balan pt.explicatiile date pe intelesul tuturor.
Raportează
dejdej 10 februarie 2013  
Multumesc de aprecierea albumului meu!.,cat despre Domnul Marcel Balan...,este un adevarat cunoscator intr-ale cuniculturii ,si ne face cinste !
Numai bine!
Raportează
bundu 12 ianuarie 2013  
a creste la aceasta ora ceva dupa o ureche de "lautar" este ca si cand ai face ceva impotriva vantului. Eminescu spunea ca "veacul inainteaza", se pare ca stia el ceva.
Raportează
lukducu 18 noiembrie 2012  
Sunt destul de vagi si de multe ori putin utile.De exemplu cel cu reproducerea pe un singur mascul e doar o varianta de avarie.
Raportează
MarcelBalan 6 februarie 2013  
Bună, domnilor,

deși ceva vreme în urmă, acum vreo 11 luni, mi-am afectat ceva timp să vă explic acea schemă cu crearea liniei de masculi, se vede din comentariul dvs. că nu ați înțeles nimic, și chiar mai mult exprimați o părere eronată.
Această schemă cu un singur mascul este exemplul clasic de formare a unor linii de masculi.
Deci, dacă aveți în crescătorie mai multe asemenea nuclee, veți obține după generația a doua inițiatorii a mai multor linii. Este formula cea mai adecvată pentru creșterea în sistem gospodăresc.
Schema a fost creată de specialiști iar ea apare în cartea Creșterea și valorificarea iepurilor de casă, prin 1967.

Schema nu trebuie privită ca fiind singurele animale pe care le folosiți la reproducere. Dacă gândiți în acest mod, nu vă veți dezvolta prea repede efectivul de animale .
E bine ca mai întâi să aplicați schema și să vedeți rezultatele, înainte de a spune, contra specialiștilor, că e varianta de avarie.
Raportează
dejdej 19 noiembrie 2012  
Foarte adevarat !.,sant destul de vagi,iar reproductia pe un singur mascul intradevar e cumva sub semnul intrebarii...
Ideal si corect e folosirea pentru incrucisare a doua linii diferite.
Dar sant cateva informatii utile !
Evident genetica e un capitol ce foarte putini crescatori il stapanesc in totalitate.
Genetica nu se rezuma in cateva fotografii pe care le-am postat.
Acesta este un album nou infiintat pe pagina,sper sa-l pot imbogati cu materiale noi !
Numai bine !
Raportează
lukducu 19 noiembrie 2012  
Sunt pe net cateva cursuri de genetiaca ale dlui profesor universitar Marian Bura foarte bune desi sunt in franceza sunt foarte interesante
Raportează
adrianborcea 18 noiembrie 2012  
Interesante,şi utile.de multe ori complicate şi simple in acelasi timp.spor la treaba!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.