1121 poze   115603 vizite

23-Comercializare iepure

Sursa : Preluare din postarea Domnului Sabin Ivan (B.N) PE WWW.IEPURI.INFO
____________________________________
1-In ce conditii se poate realiza carnea de iepure in pietele agroalimentare?
_____________________________________
Carnea de iepure destinata comercializarii in pietele agroalimentare,trebue expusa spre vanzare in standuri special amenajate dotate cu vitrine frigorifice care sa asigure o protectie adecvata impotriva factorilor de contaminare si care sa asigure mentinerea unei temperaturi corespunzatoare.
Echipamentele utilizate pentru expunere,respectiv tavite sau alte recipiente ,precum si toate suprafetele cu care vine in contact carnea de iepure trebue sa fie confectionate din materiale necorodabile ,usor de curatat si igienizat (plastic,ceramica,inox sau tabla emailata.)
Comercializarea catre consumatorul final al carnii de iepure ,se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta(pungi de plastic alimentar,hartie cerata alimentara,recipiente de plastic)care sa respecte prevederile uniunii europene in ceia ce priveste materialele de contact.
In vederea asigurarii trasabilitatii carnii de iepure ,pentru informarea corecta a consumatorului asupra originii produsului si pentru a nu induce in eroare consumatorul cu privire la provenienta produsului ,se pot utiliza metode diferite de etichetare cum ar fi :
-Aplicarea pe ambalajul de transport sau de desfacere a unor etichete adezive.
-Utilizarea de pungi imprimate cu datele producatorului.
-Afisarea in momentul expunerii la vanzare si pe toate perioada comercializarii a unor informatii inscrise pe tablite si /sau panouri aplicate prezentate deasupra sau in dreptul produsului prezentat.
____________________________
De asemenea persoanele care manipuleaza carnea de iepure,de la obtinere si pana la comercializare ,trebue sa aibe o stare corespunzatoare de igiena ,sa fie sanatoase,sa aibe carnete de sanatate vizate periodic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata constituita din halat,sort si boneta.
2Este permisa sacrificarea la nivelul fermelor si in ce conditii?
- In conformitate cu prevederile de la art.1 alineatul 3 litera D din Regulamentul parlamentului european nr.853/2004 privind regulile specifice de igiena aplicabile alimentelor de origine animala ,este permisa sacrificarea iepurilor la nivelul exploatatiilor si comercializarea carnii direct catre consumatorul final sau furnizarea acesteia catre comercianti locali de vanzare cu amanuntul ,intrucat aceasta activitate este o activitate asociata productiei primare.
Sacrificarea iepurilor la nivelul exploatatiilor trebue sa se realizeze in unitati de tipul centrelor de sacrificare inregistrate sanitar veterinar in conformitate cu prevederile ordinului presedintelui ANSVSA nr.111/2008 privind procedura de inregistrare sanitara veterinara a activitatilor de vanzare directa de produse finale si vanzarea cu amanuntul de produse cu origine animala.
Spatiile unde se sacrifica iepurii trebue sa fie astfel construite si echipate incat sa evite riscul contaminarii carcaselor si carnii de iepure ,fiind necesare curatenia si igienizarea corespunzatoare a acestora,conform prevederilor anexei nr II din regulamentul Parlamentului European nr.852/2004 privind regulilor generale de igiena a alimentelor
3-Cui trebue sa ma adresez pentru controlul sanitar veterinar?
_____________________________
Controlul sanitar veterinar a centrelor de sacrificare iepuri de la nivelul exploatatiilor se realizeaza de medici veterinari oficiali aflati in subordinea DSVSA judeteana ,pe raza careia se afla obiectivul.Astfel pentru obtinerea unor informatii detaliate referitor la inspectiile si controalele sanitar veterinare asupra obtinerii carnii de iepure in exploatatii ,trebue sa va adresati DSVSA judeteana pe raza careia se afla centrul de sacrificare a iepurilor la nivelul exploatatiilor.
4 Ce documente trebue sa prezint la administratia pietei?
_____________________________
Documentele necesare pentru comercializarea carnii de iepure in cadrul pietelor agroalimentare sant stabilite in art,11 din ordinul presedintelui ANSVSA nr.111/2008 ,respectiv:
-Actele de identitate a producatorului sau actele de identificare a membrilor familiiei acestora.
-Documentul din care sa rezulte starea de sanatate a personalului care manipuleaza carnea de iepure.
Pe langa aceste documente,in vederea acceptarii carnii de iepure pentru comercializare mai este necesar si documentul de inregistrare sanitara veterinara a centrului de sacrificare a iepurilor la nivelul exploatatiilor,precum si certificatul de sanatate pentru carnea obtinuta ,emis de medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitar veterinara a obiectivului ce garanteaza ca produsele au fost supuse controalelor veterinare si au fost declarate apte pentru consumul uman
5 Ce acte normative in vigoare reglementeaza aceasta situatie?
_______________________________
Actele normative in care sant stabilite conditiile sanitare veterinare in care poate sa se desfasoare activitatea de sacrificare a iepurilor la nivelul exploatatiilor si comercializarii a carnii sant urmatoarele:
-Regulamentul Parlamentului European nr.852/2004 privind regulilor generale de igiena aplicabile alimentelor.
______________________________
-Regulamentul Parlamentului European nr.853/2004 privind regulile specifice aplicabile alimentelor de origine animala.
-Regulamentul Parlamentului European nr.10/2010 privind materialele si obiectele din plastic destinate sa vina in contact cu produsele alimentare.
-Ordinul presedintelui ANSVAS nr.10/2008 privind marcarea si certificarea de sanatate a carnii proaspete si marcarea altor produse de origine animala.
images
images
emidale.ro
emidale.ro
images (11)
images (11)

Comentarii album • 2
razvaneltiplea 5 martie 2013  
O gama larga de informatii ati prezentat aici . Nu am mai gasit la nici un user asa ceva , Felicitari pt munca depusa si pentru adunarea acestor articole !!!
Raportează
dejdej 6 martie 2013  
Multumesc de apreciere colegu!
Cu respect!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.